Arduino

Το Arduino είναι ένας μικροελεγκτής μονής πλακέτας, περιλαμβάνει ένα chip ATmega και συμπληρωματικά κυκλώματα για τη ομαλή λειτουργία της πλακέτας και της επικοινωνίας της με το περιβάλλον. Είναι δηλαδή μια απλή μητρική πλακέτα ανοικτού κώδικα με ενσωματωμένο μικροελεγκτή με εισόδους/εξόδους, η οποία μπορεί να προγραμματιστεί.

Η γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιεί είναι η Wiring, η οποία είναι αρκετά εύκολη στη σύνταξη και διατίθεται σε πλατφόρμες Linux, MAC και Windows με άδεια χρήσης GPL.

Όλα ξεκίνησαν το 2005, όταν μια ομάδα φοιτητών ξεκίνησε μια προσπάθεια για τη δημιουργία μιας υπολογιστικής πλακέτας, η οποία θα ήταν η πιο φθηνή που θα είχε βγει έως τότε στην αγορά. Οι ιδρυτής Massimo Banzi και David Cueartielles ονόμασαν το σχέδιο από τον Arduin της Ivrea και ξεκίνησαν να παράγουν πλακέτες σε ένα μικρό εργοστάσιο στην Ιβρέα, κωμόπολη της επαρχίας Τορίνο στην περιοχή Πεδεμόντιο της βορειοδυτικής Ιταλίας – την ίδια περιοχή στην οποία στεγαζόταν η εταιρία υπολογιστών Olivetti.

https://cdn.arduino.cc/homepage/static/media/arduino-UNO.bcc69bde.png

Οι μικροελενκτες της σειράς UNO διαθέτουν 14 ψηφιακές θύρες Ι/Ο, εκ των οποίων οι 6 μπορούν να λειτουργήσουν και αναλογικά (~). Επιπλέον, διαθέτει 6 αναλογικές θύρες, 3 θύρες γείωσης 1 θύρα υποδοχής τάσης, 1 θύρα παροχής τάσης 5V και 1 θύρα παροχής τάσης 3.3V.

Το Arduino μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη κυκλωμάτων και κατασκευών αλλά και να συνδεθεί και να επικοινωνήσει με υπολογιστή μέσω ειδικού λογισμικού. Αυτό όμως , που κάνει το Arduino ακόμα πιο σημαντικό, είναι ότι όλο το κύκλωμα της πλακέτας διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons, πράγμα που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να κατασκευάσει την δική του πλακέτα, όπως αυτός θέλει. Επειδή βέβαια αυτό δεν είναι εύκολο για όλους, ειδικά για αρχαρίους, έτοιμες πλακέτες Arduino διατίθεται από το διαδίκτυο σε πάρα πολύ προσιτή τιμή .

Στο site του Arduino http://arduino.cc/  υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα με αρκετές πληροφορίες όσον αφορά τις εκδόσεις, την αγορά και το προγραμματισμό της πλακέτας.

Το Arduino μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ανεξάρτητων διαδραστικών αντικειμένων. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε εφαρμογές ρομποτικής και γενικότερα σε αυτοματισμούς, καταφέρνοντας έτσι πάρα πολλά, όπως:
1. την κίνηση servo, stepper και DC κινητήρων,
2. τη λήψη πληροφοριών από διάφορους αισθητήρες (θερμοκρασίας, υγρασίας, υπερύθρων κ.α),
3. την αμφίδρομη σειριακή επικοινωνία μεταξύ Arduino και PC χρησιμοποιώντας γλώσσες προγραμματισμού (όπως Java και python)

Πηγή: Wikipedia, https://seminars.etwinning.gr/