Συμμετοχή & Διάκριση μαθητών του σχολείου μας στο 1ο Μαθητικό Διαδικτυακό Hackathon της EU Code Week στην Ελλάδα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του 1ου Hackathon της EU Code Week στην Ελλάδα, το οποίο διεξήχθη διαδικτυακά 7-8 Μαΐου 2021 και συνδιοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους EU Code Week Ambassadors για την Ελλάδα. Την διοργάνωση χαιρέτισε από τις Βρυξέλλες η Επικεφαλής της EU Code Week (Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού), κα Annika ÖstergrenPofantis.

Ανάμεσα στις ομάδες που διακρίθηκαν στην 2η φάση του Διαγωνισμού είναι και μέλη της Ομάδας Ρομποτικής & Προγραμματισμού με την ονομασία LAB Web. 

Στις ομάδες που προκρίθηκαν στην Β’ φάση του διαγωνισμού θα δοθεί η δυνατότητα να λάβουν εξειδικευμένη εκπαίδευση, να αναπτύξουν το πρωτότυπό τους και να συμμετάσχουν στον τελικό μαραθώνιο του EU Code Week Hackathon (2η φάση). Το “φυσικό” Hackathon θα διεξαχθεί στο 1ο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου 2021 (εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες δημόσιας υγείας) στη Θεσσαλονίκη. Μέσα από αυτό, θα αναδειχθεί ο εθνικός νικητής, όπου στην συνέχεια θα αγωνιστεί σε ένα νέο Hackathon (3η φάση), στο οποίο θα αναδειχθεί ο Ευρωπαϊκός νικητής μεταξύ των έξι χωρών (Ρουμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, Σλοβενία και Λετονία).

Οι ομάδες οι οποίες προκρίθηκαν στην 2η φάση του διαγωνισμού με αλφαβητική σειρά είναι οι ακόλουθες:

Greekathon TeamScriptholics
HackAcodeTalos Programmers
Lab WebTeam VK
Reboot RebelsTechgate: Gateway to the future
ScriptThe Programmers

Για το 2021 η χώρα μας ήταν μια από τις 6 χώρες πανευρωπαϊκά οι οποίες επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διοργανώσουν το 1ο Hackathon της EU Code Week. Το Hackathon είναι ένας διαγωνισμός διάρκειας 24 ωρών, όπου μαθητές ηλικίας 15-19 ετών καλούνται να λύσουν μια πραγματική πρόκληση αξιοποιώντας τις γνώσεις τους στον προγραμματισμό.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε 2 φάσεις στην Ελλάδα ενώ η 3η φάση θα διεξαχθεί σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο του 2021. Στο διήμερο 7 και 8 Μάϊου της πρώτης φάση μαθητές και μαθήτριες διαγωνίστηκαν διαδικτυακά σε δυο συνεχόμενα 12ωρα (9π.μ- 9μ.μ.) για την επίλυση μιας πραγματικής πρόκλησης. Κάθε ομάδα μαθητών/τριών αποτελείτο από 3 έως και 6 μέλη περιλαμβάνοντας τουλάχιστον έναν προγραμματιστή, έναν σχεδιαστή και έναν παρουσιαστή (pitcher). Κατά την διάρκεια του διαγωνισμού όλες οι ομάδες είχαν την ίδια πρόσβαση σε πόρους, μέντορες και τεχνογνωσία για να ολοκληρώσουν την πρόκληση που τους δόθηκε. Η πρόκληση του φετινού Ελληνικού EU Code Week Hackathon, στην οποία κλήθηκαν οι μαθητές/τριες να παρουσιάσουν προγραμματιστικές λύσεις αφορούσε τη δημιουργία μιας δωρεάν και ανοιχτού κώδικα πλατφόρμα που μπορεί να χειριστεί τις κρατήσεις και να βοηθήσει στην εξάλειψη των ουρών έξω από εστιατόρια και καταστήματα.

Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού δήλωσαν συμμετοχή 15 ομάδες περιλαμβάνοντας 52 αγόρια και 12 κορίτσια με μέσο όρο ηλικίας τα 17 έτη. Οι ομάδες με την λήξη του διαγωνισμού, παρουσίασαν τις ιδέες τους σε μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων και με βάση την βαθμολογία τους επιλέχθηκαν οι 10 καλύτερες ομάδες οι οποίες θα συνεχίσουν στον επόμενο γύρο. Τα κριτήρια επιλογής βασίζονταν στο κατά πόσο η πρόταση που παρουσιάστηκε ανταποκρινόταν σε στοιχεία όπως η στιβαρότητα της πρότασης, η συνάφεια, η καινοτομία, η εμπειρία χρήστη και η παρουσίαση της.

Υπεύθυνοι για την δράση ήταν οι πρεσβευτές της Ευρωπαικής Εβδομάδας Προγραμματισμού για την Ελλάδα οι κ. Θεοδορόπουλος Αναστάσιος, Μπλάτσιος Χριστόφορος, Παπαδάκης Σταμάτιος, και η κα. Θεοδούλη (Λία) Τερζίδου.

Πηγή: https://edu.ellak.gr/